Zwembaden zijn van groot maatschappelijk belang

In Duitsland heerst er een sterke badcultuur, maar in veel steden en gemeenten ontbreekt het nog aan goede faciliteiten op dit gebied. De investeringen van de gemeenten zijn nog te laag om bezoekers moderne infrastructuur of multifunctionele concepten aan te bieden.

Ontspanning, welzijn en gezondheid staan vandaag de dag centraal. Baden met een traditioneel aanbod verliezen snel hun aantrekkingskracht en worden onrendabel wegens te weinig bezoekers.

In een interview geeft dr. Stefan Kannewischer, voorzitter van de International Association of Sports and Leisure Facilities (IAKS), hier commentaar op en wijst hij op mogelijke oplossingen.

In heel Duitsland staan gemeenten voor een dilemma als het gaat om openbare zwembaden. Ondanks de toenemende belangstelling voor zwemmen en de grote vraag naar zwembaden, zijn veel gemeentelijke zwembaden 40-50 jaar oud, aan renovatie toe of kunnen ze alleen worden uitgebaat met behulp van extra middelen.

Volgens dr. Kannewischer, voorzitter van de International Association of Sports and Leisure Facilities (IAKS), is er geen gemakkelijke oplossing als het gaat om de modernisering van Duitse zwembaden. Naast zijn functie bij het IAKS is dr. Kannewischer de algemeen directeur van een zwembadadviesbureau dat ook thermale baden uitbaat in vijf Duitse steden. De ervaring die hij heeft opgedaan in de zwembadbranche helpt hem de moeilijkheden te begrijpen die komen kijken bij het aanpassen van oude baden aan de huidige normen.

Hoe ziet het landschap eruit voor Duitse zwembaden?

‘Veel gemeenschappen zitten gevangen tussen hun financiële situatie en de oude zwembaden die in de regel met een tekort van 50 procent of meer worden uitgebaat. Veel van deze zwembaden zijn buitenbaden uit de jaren ‘20 en binnenzwembaden uit de jaren ‘60 en ‘70. Kortom: we hebben gewoon betere zwembaden nodig.

Sommige gemeenschappen proberen hun zwembaden te privatiseren. Helaas hebben we al veel van deze publiek-private partnerschappen zien mislukken. Anderen hebben goedkope oplossingen geprobeerd, zoals het afdekken van buitenzwembaden met opblaasbare tenten in de koudere maanden. Dat is echter geen praktische oplossing ’, zegt dr. Kannewischer.

 

Moeten we pessimistisch zijn over de toekomst van zwembaden?

‘Op dit moment worden zwembaden als problematisch gezien, maar over het algemeen denk ik niet dat er reden is voor pessimisme. Zwemmen en baden zal altijd populair zijn en een goed zwembad kan van grote waarde zijn voor een lokale gemeenschap. Het is een plek waar kinderen leren zwemmen, een sportvoorziening en een sociale ontmoetingsplek. Maar de vraag verandert en we moeten ons aanpassen.

Hoe moeten eigenaren en hun adviseurs de projecten plannen?

‘De juiste aanpak van het project is essentieel. Allereerst moet je de markt en de behoeften van de verschillende gebruikers bestuderen. Als de naburige stad een zwemparadijs heeft, moet je misschien een wellness bouwen. Alleen dan kun je het juiste team samenstellen voor de planning, financiering en uitbating van het zwembad. Afhankelijk van het type zwembad ziet het team er heel anders uit. Zo is een particuliere uitbater qua ervaring beter geschikt voor een groter buitenzwembad. Elk zwembad is anders. Daarom moeten we een divers zwembadlandschap creëren ’, zegt dr. Kannewischer.

Hoge technische normen maken openbare zwembaden veilig

De variëteit is niet beperkt tot de verschillende soorten zwembaden. In de brochure ‘Future Trends 2020’ wijst het IAKS op het toenemende belang van multifunctionaliteit voor sport- en vrijetijdsvoorzieningen. Dit kan multifunctionaliteit zijn op het gebied van sport of een mix van sport- en niet-sportfaciliteiten, waarbij verschillende gemeenschapsfuncties onder één dak kunnen samenkomen.

Kunt u enkele voorbeelden geven van multifunctionaliteit?

‘Omdat zwembadoppervlak erg duur is, is een beweegbare bodem die de waterdiepte verandert heel logisch. Zo kan hetzelfde zwembad worden veranderd van een oefenbad voor kinderen in een oefenbad voor ouderen. Het zwembad kan ook gecombineerd worden met culturele of gezondheidsvoorzieningen. De vestiging in Hebburn Central aan de rand van Newcastle is daar een goed voorbeeld van. Op weg naar huis van het zwemmen kunnen de kinderen ook nog even langs de bibliotheek ’, zegt dr. Kannewischer.

Denkt u dat Covid-19 een impact zal hebben op hoe we zwembaden ontwerpen / moderniseren?

‘Over het algemeen lijken openbare zwembaden relatief veilige voorzieningen vanwege hun hoge technische normen. De desinfectie in de zwembadwaterbehandeling is normaal gesproken voldoende om eventuele virussen of bacteriën te doden. Projecten tijdens Covid-19 hebben het belang van krachtige ventilatie met warmteterugwinning bewezen. Dat is vandaag de dag al een gegeven in de meeste zwembaden, ’zegt hij en voegt eraan toe:

‘De inkomhallen en doorstroomruimtes zullen in de toekomst wellicht ruimer worden ontworpen, maar over het algemeen verwachten zwembadexperts op dit moment geen significante veranderingen in het toekomstige zwembadontwerp.’

Feiten over IAKS

  • De International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) werd in 1965 opgericht met als doel wereldwijd hoogwaardige, functionele en duurzame sportfaciliteiten te creëren. • IAKS is de enige betrokken non-profitorganisatie die zich wereldwijd bezig houdt met de ontwikkeling van sport- en vrijetijdsfaciliteiten.
  • IAKS identificeert en promoot nieuwe trends voor actief leven en faciliteert het delen van kennis en ideeën tussen architecten, ingenieurs, klanten, ontwerpers, lokale autoriteiten, technisch en operationeel management, sportfederaties en clubs.
  • Lees meer op https://iaks.sport

Dr. Stefan Kannewischer,
Zwembadexpert en erevoorzitter van de International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS).