Van commercieel naar residentieel: vijf succesvolle transformaties
Wanneer aannemers behouden en renoveren in plaats van nieuw te bouwen, kan dit aan de ene kant hulpbronnen schelen en aan de andere kant een mooi design opleveren. Neem een kijkje in een aantal mooi vormgegeven particuliere woningen in Zweden, Denemarken, Duitsland en Engeland. Wat ze gemeen hebben, is dat de eigenaren voormalige bedrijfsgebouwen hebben getransformeerd en aangevuld met Troldtekt akoestische systemen.
Hoewel verbouwing en renovatie vaak minder belastend zijn voor het klimaat, is er veel werk nodig om afgedankte bedrijfsgebouwen om te vormen tot eigentijdse woningen: welke materialen zijn stevig en gezond genoeg om te behouden en waar is nieuwbouw nodig? Zitten er verborgen risico's in het oude gebouw?
Aan de andere kant maken de transformaties het ook mogelijk om de oorspronkelijke details te behouden. Dit kunnen oude houten balken, bijzondere tegels of ruwe bakstenen zijn, die karakter aan het gebouw geven.
Hieronder kunt u zich laten inspireren door vijf projecten waarbij de architecten hun visie hebben gegeven op de balans tussen het nieuwe en het oorspronkelijke. In alle vijf gevallen gaat het om industriële gebouwen die zijn omgebouwd tot woningen. Wat de woningen gemeen hebben, is dat er nieuwe Troldtekt akoestische panelen zijn toegevoegd als onderdeel van het karaktervolle interieur en om een aangename akoestiek te garanderen.
#1
Moderne woning in een voormalige schuur (Trebbin, Duitsland)
De voormalige schuur in de buurt van Berlijn, waar nu een gezin van drie woont, maakt deel uit van een boerderij uit ongeveer 1910. De constructie van het gebouw was goed bewaard gebleven en de oude houten balken dienen nu als basisstructuur voor de kamers. Hout is een doorlopend materiaal en in het middelste deel zijn de oorspronkelijke spanten van de schuur zichtbaar.
De woonkamer heeft een plafondhoogte van maar liefst negen meter, en een meer dan vier meter hoge laaddeur van donker hout is behouden. Om ook voor een goede akoestiek in de ruimte te zorgen, is een grote wandgevel bekleed met Troldtekt in de kleur licht natuur, terwijl voor het plafond is gekozen voor zwart geverfd Troldtekt. Hout is een primaire grondstof in de akoestische panelen, die mooi bij het overige interieur passen.
#2
Indrukwekkende inrichting van een voormalige zuivelfabriek (Køge, Denemarken)
Een Deens paar, dat ook een interieurontwerpbedrijf runt, droomde ervan om een oud industrieel gebouw om te vormen tot een gecombineerde woning en werkplek. De keuze viel op de voormalige zuivelfabriek Vallø bij Køge. Verschillende details van de zuivelfabriek zijn bewaard gebleven, waaronder de witte tegels in de hoofdruimte. De gaten in het plafond, die voorheen voor hangende melksilo's gebruikt werden, zijn veranderd in ronde glazen vloeren die een mooie verbinding tussen de verdiepingen creëren.
Grijs geverfde Troldtekt akoestische panelen zijn gekozen als plafonds in de grote ruimte en hebben een grote invloed op de akoestiek in de ruwe ruimte. Het karakter en de textuur van Troldtekt past goed in de industriële ruimte en creëert tegelijkertijd een vriendelijke sfeer in het huis.
#3
The Barnhouse - een exclusief 'longhouse' (Kristianstad, Zweden)
The Barnhouse is een oude schuur van ongeveer 400 vierkante meter met een plafondhoogte van maar liefst acht meter. De eigenaars hebben het nu omgebouwd tot een exclusief longhouse. Naast het feit dat het een thuis is, kan het ook worden geboekt voor vergaderingen en conferenties. Bovendien produceert het paar speciaal ontworpen meubelen.
Designfactor is een sleutelwoord in The Barnhouse, waar lokaal hout een veelvoorkomend materiaal is. Voor de plafonds heeft het koppel gekozen voor een zwart geschilderde variant van het designsysteem Troldtekt line die de ruimte visueel verlengt met lange groeven die in het oppervlak van de akoestische panelen zijn gefreesd.
#4
Creatief en visionair in een voormalige schuur (Norfolk, Groot-Brittannië)
Met een fascinerende verbouwing is deze voormalige schuur omgebouwd tot een gezinswoning met vier kamers. Het huis presenteert zich aan de buitenkant met een rustige gevel van golfplaten en een dak met verticale lamellen in lariks. Binnen strekt de woning zich uit over twee verdiepingen op de oorspronkelijke 450 vierkante meter van de schuur.
Met een groot en ruim interieur moesten de architecten een geluidsabsorberende oplossing vinden om slechte akoestiek te voorkomen. De keuze viel op wit geverfde Troldtekt in alle woongedeeltes en bij het 15 meter lange zwembad, dat een centraal ontwerpelement is in de voormalige schuur.
#5
Passiefhuis in 300 jaar oude boerderij (Hudiksvall, Zweden)
Stenberg in Hudiksvall is een boerderij waar mensen al sinds de 18e eeuw wonen. Nu is het omgebouwd tot acht appartementen die volgens de passiefhuisnorm zijn gebouwd.
Volgens opdrachtgever Klas Boman van Boman & Compani is het doel van het project te laten zien hoe je kunt bouwen en wonen met een lage CO2-voetafdruk en dat het mogelijk is om huizen te bouwen die nog eens 300 jaar meegaan. Alle materialen zijn geselecteerd vanuit een levenscyclusperspectief.
De binnenmuren zijn van berkenmultiplex en voor het plafond van zes van de acht appartementen is gekozen voor het designsysteem Troldtekt line. Geluidsabsorptie is belangrijk, omdat de plafondhoogte op sommige plaatsen meer dan zes meter bedraagt en de vloeren van beton en eikenhout zijn.
Omgevormde woningen met potentieel
- Het Deense Instituut voor Bouw, Stad en Milieu (BUILD) van de Universiteit van Aalborg heeft in 2020 de klimaateffecten van materialen voor 60 nieuw gebouwde pandengeanalyseerd. De mediane waarde van dit zogenaamd ingebedde klimaatimpact bedroeg 7,1 kg CO2e/m2/jaar.
- In 2022 heeft de Deense Raad voor Groene Omschakeling acht transformaties onderzocht. Hier is de ingebedde klimaatimpact in alle gevallen lager dan de waarde van het BUILD-rapport voor nieuwbouw. Het is belangrijk om te benadrukken dat geen van de vijf voorbeelden uit het bovenstaande artikel onderdeel uitmaakt van de analyse.
- In de analyse gaat het bijvoorbeeld om een voormalig klooster op Østerbro (Kopenhagen) dat is omgebouwd tot 29 seniorenwoningen. De nieuwe materialen die in de transformatie worden gebruikt, hebben een ingebedde klimaatimpact van 2,95 kg CO2e/m2/jaar – dus 59 procent lager dan de mediane waarde voor nieuwbouw.
- Ter vergelijking: de bouwvoorschriften in Denemarken schrijven voor dat nieuwe gebouwen van meer dan 1.000 vierkante meter een maximale klimaatimpact van 12 kg CO2e/m2/jaar mogen hebben.
- In de norm voor de vrijwillige duurzaamheidsklasse is de grenswaarde 8 kg CO2e/m2/jaar