Olav de Linde: Vernieuwing en behoud gaan hand in hand

Het vastgoedbedrijf Olav de Linde staat vooral bekend om zijn speciale aanpak van gebouwtransformaties, die onder andere is bekroond met de Bygherreprisen (Opdrachtgeversprijs) 2023. Lees het interview met de oprichter van het bedrijf, Olav de Linde, waarin hij ook vertelt over de kantoortoren Mindet in Aarhus.

20.05.2024
Photo: Ejendomsselskabet Olav de Linde
Het vastgoedbedrijf Olav de Linde werd in 1974 door Olav de Linde zelf opgericht.

Vastgoedbedrijf Olav de Linde heeft zich vele jaren onderscheiden door zijn boeiende en uitgebreide bouwprojecten, vooral in Aarhus. Hier heeft het bedrijf voormalige industriële en productiegebouwen getransformeerd naar een nieuw tijdperk, waarin de behoefte aan aantrekkelijke kantoorruimtes steeds groter wordt.

Olav de Linde heeft in de loop der tijd ongeveer 1.500 huurpanden gerenoveerd en de verbouwingen vinden plaats met veel respect voor het oorspronkelijke culturele erfgoed en met de nadruk op het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen. De portefeuille omvat verschillende projecten in Mellemarmen in de haven van Aarhus, Banegårdspladsen, de oude chocoladefabriek Elvirasminde in Klostergade, de kantooromgevingen in Frichsparken, Bazar Vest en nu Mindet.

– "Met de huidige transformatie van Mindet in Aarhus proberen we een gebouw te creëren dat bijna dag en nacht bruist. We willen het oude Aarhus behouden en daarom ook de belangrijkste kenmerken van het bestaande gebouw behouden. Hiervoor maken we gebruik van ons arsenaal aan hergebruikte bouwmaterialen die passen bij de geschiedenis van het gebouw, terwijl we tegelijkertijd nieuwe elementen toevoegen," zegt Olav de Linde, oprichter en voorzitter van de raad van bestuur van Olav de Linde.

Het werk aan gebouwtransformaties heeft onder andere geleid tot Bygherreprisen 2023, een van de prestigieuze prijzen van de Building Awards. De prijs wordt uitgereikt door het vakblad Licitationen in samenwerking met Boligfonden Kuben, en de jury noemt onder meer het vastgoedbedrijf "vooruitstrevend".

Olav de Linde ontving ook in januari 2024 de nieuwe prijs van Realkredit Danmark en het branche-netwerk Byggesocietetet, Det Grønne Fyrtårn (De Groene Vuurtoren). Hij kreeg de prijs onder andere voor zijn systematische focus op het hergebruik van bouwmaterialen en de transformaties van oude industriële, productie- en bedrijfspanden.

 

Behoud van de kenmerken van een gebouw

Wanneer Olav de Linde aan een nieuw project begint, begint het werk altijd met een grondige analyse van het gebouw:

– Ik zeg altijd dat ik met het gebouw praat: Wat zijn de waarden van het gebouw? Welk cultureel erfgoed moet behouden blijven? En waar willen we het gebouw later voor kunnen gebruiken? Gewoonlijk worden gebouwen gemaakt voor één doel en worden ze omgevormd naar een ander doel – en dat vraagt om nieuwe denkwijzen, zegt Olav de Linde, die toevoegt:

– "Voor ons is het belangrijk om de oorspronkelijke uitstraling, vorm en geschiedenis van het gebouw te behouden. Dus na de transformatie is het nog steeds duidelijk dat het gebouw een andere oorsprong heeft.

Om die reden is het cruciaal om zoveel mogelijk van de bestaande elementen te behouden.

Vastgoedbedrijf Olav de Linde selecteert daarom zorgvuldig de nieuwe materialen die in een transformatieproject moeten worden gebruikt:

– "De uitstraling van de nieuwe materialen moet ons aanspreken en het moet passen bij de rest. Bovendien is het belangrijk dat het materiaal een zeer lange levensduur heeft. We houden er niet van om vaak te vervangen, en ook op het gebied van CO2 is dat niet zinvol. Daarom moeten materialen minstens 50 jaar meegaan", zegt Olav de Linde.

Photo: Erik Nord Arkitekter/Ejendomsselskabet Olav de Linde
De kantoortoren Mindet wordt met een hoogte van 143 meter een opvallende bezienswaardigheid in de wijk Sydhavnen in Aarhus. De bouw is in 2022 van start gegaan en zal naar verwachting in 2027 klaar zijn.

Mindet 6 als de werkplek van de toekomst

Een actueel project is Mindet in Aarhus, dat momenteel wordt gebouwd in de wijk Sydhavnen. Een haven- en industriegebied waar Olav de Linde al meerdere aangrenzende gebouwen op Mellemarmen heeft getransformeerd.

Mindet zal bestaan uit zowel een bestaand gebouw – een voormalig graanmagazijn uit 1926 – met tweeënhalve verdiepingen dat wordt getransformeerd, als een nieuwe hoogbouw van maar liefst 143 meter. Samen vormen ze een kantoorgebouw met een bijbehorende ruimte in de vorm van een daktuin op het dak van het bestaande gebouw en een plein op straatniveau, dat het kader vormt voor 'de beste werkplek', zoals Olav de Linde het beschrijft. Tegelijkertijd moet het gebouw toegankelijk zijn voor het publiek met veel te doen en te beleven.

– De benedenverdieping kun je zien als de longen van het gebouw – daar waar je ademt. Er zullen verschillende gespecialiseerde winkels worden gevestigd zoals bier- en wijnbars, galerieën, bakkerijen en cafés – een aanbod dat de meeste mensen zal aanspreken. Er worden gezellige zithoeken gecreëerd, zowel voor bezoekers van buitenaf als voor de maximaal 2.000 medewerkers die kantoorruimte krijgen in Mindet," legt Olav de Linde uit.

Op de eerste verdieping komen ongeveer 2.500 vierkante meter trainingsfaciliteiten met fitnessapparatuur, evenals yoga- en pilatesfaciliteiten Op de tweede verdieping van het gebouw is er toegang tot het dakterras met zitgedeeltes tussen bomen, planten en het kweken van groenten. Hier zullen ook oranjerieën zijn waarin men kan verblijven.

Tussen de twee verdiepingen komt een tussenverdieping waar gezondheidsprofessionals een praktijk kunnen hebben voor bijvoorbeeld fysiotherapie, massage en dergelijke.

Om bij de kantoren te komen, kan men de lift nemen naar de toren met 360 graden uitzicht. Hier worden moderne kantoorlandschappen en lounges gecreëerd – allemaal met mooie afwerkingen, aldus Olav de Linde, die zegt:

– "Voor mij wordt Mindet het meest sublieme kantoorgebouw ooit. Het gebouw waarin je je wensen vervuld ziet. Je kunt de dag beginnen met een lekker ontbijt, langs de sportschool gaan en dan aan het werk gaan. En klanten of collega's kunnen een kopje koffie meenemen naar het dakterras in een van de serres."

Meer interessante transformatieprojecten in het portfolio

Niet alleen Mindet onderscheidt zich in het projectportfolio van Olav de Linde. In 2022 werd de transformatie van het oude postkantoor in Ankersgade 12 in Aarhus voltooid en het is nu open voor het publiek met een fitnesscentrum, klimcentrum, bakkerij, koffiebranderij, winkel en kantoorruimtes.

De oude chocoladefabriek Elvirasminde in Klostergade in Aarhus werd in die tijd ook getransformeerd van productieruimtes naar voornamelijk kantoorruimtes, maar ook fitnessruimtes, een koffiebar en een winkel.

Daarnaast staat het vastgoedbedrijf Olav de Linde ook achter verschillende renovaties in zowel Odense als Kopenhagen, met onder andere de oude stoommolen Victoria en het oude graanmagazijn aan Havnegade 16 in de haven van Odense, evenals de voormalige fabrieken van Thomas B. Thrige in Thrige Firkanten in Odense C met een mix van kantoorruimtes, cafés, bakkerij, fitnessruimtes, winkels en woningen.

Over het vastgoedbedrijf Olav de Linde:

  • Vastgoedbedrijf Olav de Linde werd in 1974 opgericht door Olav de Linde en is tegenwoordig een van de toonaangevende vastgoedbedrijven van Denemarken.
  • De vastgoedportefeuille telt 521.031 verhuurde vierkante meter in exploitatie en ongeveer 130.000 vierkante meter in ontwikkeling in Aarhus, Odense en Kopenhagen.
  • Het bedrijf heeft meer dan 100 medewerkers in zowel Aarhus, Odense en Kopenhagen.
  • Olav de Linde is gespecialiseerd in het transformeren van bestaande gebouwen tot aantrekkelijke commerciële verhuurruimtes.

Voorbeelden van projecten met Troldtekt die door het vastgoedbedrijf Olav de Linde zijn uitgevoerd:

Troldtekt akoestische panelen zijn een van de materialen die het vastgoedbedrijf Olav de Linde heeft gebruikt in verschillende getransformeerde gebouwen, waaronder het eigen hoofdkantoor in Aarhus. Hier ziet u voorbeelden van enkele projecten waarbij Olav de Linde Troldtekt heeft gebruikt: