Hout is trendy en aantrekkelijk voor ontwerpers

Duurzaamheid, een gedeeld gebruik van alledaagse producten en een fascinatie voor natuurlijke materialen zoals hout.

Dat zijn enkele van de toekomstige trends binnen interieurontwerp volgens de CEO van de German Design Council, Andrej Kupetz. In dit interview legt hij de opkomende trends uit.

Foto:
Copyright© Lutz Sternstein

Sinds 2012 heeft de German Design Council de German Design Award toegekend aan, zoals de missie op hun homepage beschrijft, “projecten die werkelijk baanbrekende bijdrages vertegenwoordigen bij de German Design Council en de internationale ontwerpwereld. “

Andrej Kupetz is CEO van de German Design Council, en deelt hier zijn kijk op toekomstige ontwerptrends:

Wat zijn de voornaamste trends binnen de interieurarchitectuur en –planning in 2017?

- Dit jaar is één van de trends in interieurontwerp het verlangen naar duidelijke ideeën en posities. Dit wordt geuit in het design: uitgesproken, intense kleuren en patronen die zowel opvallend als geometrisch zijn en die accenten bevatten waar niet overheen gekeken kan worden.


-Aan de andere kant zien we ook eenvoudigheid met een minimaal gebruik van kleuren, dat doet denken aan Scandinavische interieurs. Kleurovergangen zorgen voor accenten en creëren een fijne overgang tussen materialisme en transparantie. Harde materialen worden zacht: mat glas en ongeglazuurd keramiek zorgen voor licht en creëren een zintuiglijke ervaring.

Hoe wordt het gebruik van natuurlijke materialen uitgedrukt in de ontwerpen?

-Natuurlijke en onbehandelde materialen zoals hout, leer, wol, vilt, rotan en natuursteen zijn momenteel erg populair en beantwoorden de behoefte aan aardse originaliteit, duidelijkheid en het teruggaan naar de essentie.


- Momenteel maken ontwerpers overvloedig gebruik van hout, dat fascinatie opwekt als natuurlijke materiaal en ontwerpelement. De vezels en kleurtinten zorgen voor een veelzijdig designelement en inspireren ontwerpers om zonder toegevoegde kleuren en patronen te werken, om de schoonheid en diversiteit van het product te laten zien.

Kun je een specifiek voorbeeld geven van het gebruik van hout door designers?

Om een voorbeeld te geven, bekijk eens MDF panelen, die voorheen enkel gladde oppervlakken hadden. Vandaag de dag is een materiaal zoals “De Collectie”, de collectie unieke oppervlakken met 3D patronen in MDF door de Zwitserse Timmerwerkplaats Strasser AG Thun, volledig in lijn met de huidige houttrend. “De collectie werd ontworpen in samenwerking met zes ontwerpers en werd beloond met de German Design Award in de categorie “Uitstekend Productontwerp - materiaaloppervlak”.

Welk type innovatie zie je terug in de projecten genomineerd voor een German Design Award 2017?

We hebben verschillende trends gezien die momenteel onze maatschappij en sociale levens beïnvloeden. Duurzaamheid is al jaren topprioriteit en dat is terug te zien in interieurarchitectuur en -ontwerp in het algemeen.

Veel projecten omvatten bijvoorbeeld innovatief gebruik van alledaagse producten, wat zich niet focust op het bezit maar juist het gedeeld gebruik van deze producten.

Daarbij hebben we langdurig, intensief onderzoek en ontdekking van materialen en productieprocessen geobserveerd. Veel ontwerpers experimenten met recyclebare materialen en artisanale productieprocessen die minder energie vragen. Recentelijk heeft Industry 4.0 productie via digitalisatie en nieuwe processen zoals 3D printen mogelijk gemaakt.

Lees meer over de prestigieuze German Design Award.

Lees meer: Troldtekt® Rhomb bekroond met een German Design Award 2017

 

FEITEN OVER DE GERMAN DESIGN AWARD

  • De German Design Council, opgericht naar het initiatief van de German Bundestag in 1953, reikt de award uit
  • De eerste German Design Award werd uitgereikt in 2012
  • De German Design Award wordt uitgereikt aan ontwerpen in twee delen: Binnen Uitstekend Productontwerp zijn er 27 categorieën, en in Uitstekend Communicatie-ontwerp zijn er 21 categorieën. Daaraan werd in 2017 de categorie Universeel ontwerp toegevoegd
  • Meer dan 4000 projecten uit 50 verschillende landen deden mee aan de wedstrijd
  • Een internationale jury beoordeelde de inzendingen en reikte 45 gouden prijzen, 361 winnaars werden gekozen doorheen 48 categorieën