Gemoderniseerde kazernes voor de verdediging van de toekomst
Schimmel en niet-sluitende ramen zijn voor veel Deense soldaten een dagelijks probleem. Maar met het defensieverdrag van 155 miljard DKK over een periode van tien jaar is er hoop op betere voorwaarden voor de Deense soldaten en als het aan Rambøll ligt, komt de nadruk te liggen op recycling, modulair bouwen en de totale klimaatrekening.
Werk, training, op adem komen, vrije tijd en privéleven. Het leven in de Deense kazernes omvat veel meer dan alleen kruit, kogels en een militaire training. Voor veel medewerkers van de krijgsmacht is de kazerne de voornaamste verblijfplaats, zowel qua werk als qua vrije tijd. Daarom is het ook van groot belang dat het fysieke kader van de kazernes de behoeften van Deense soldaten, al dan niet in uniform, ondersteunt. Dat zegt Trine Bindslev Tree, Senior Sustainability Consultant bij Rambøll:
"Defensie is een belangrijk onderdeel van onze gemeenschappelijke veiligheid. Kazernes zijn zowel een werkplek als een thuis voor heel veel mensen die een belangrijke rol spelen in onze veiligheid. Als onze soldaten moeten kunnen presteren, moeten we ernaar streven hun de beste voorwaarden te bieden", zegt ze en gaat verder:
"Een plek waar het prettig is om te zijn, te trainen en op adem te komen. Waar ruimte is om te ontspannen, waar het binnenklimaat aangenaam is en waar de akoestiek rust biedt in plaats van storende afleiding. Dienstplichtige zijn of werken bij Defensie moet niet iets zijn dat je 'moet aankunnen'; het moet een werkplek zijn waar je het naar je zin hebt.
Dansk Industri heeft voorgesteld dat Defensie, DI en een deskundigengroep bestaande uit architecten- en adviesbureaus een gezamenlijk draaiboek opstellen voor de aanpak van de grote bouwopdracht. Samen met haar collega's bij Rambøll Danmark A/S heeft Trine Bindslev Tree haar kennis en advies ter beschikking gesteld aan Defensie om nieuwe normen te stellen voor de bouw van Deense kazernes.
Naast het aanpakken van de voor de hand liggende uitdagingen zoals schimmel en niet-sluitende ramen, is het volgens het ingenieurs-, architecten- en adviesbureau ook nodig om te kijken hoe de kazernes geoptimaliseerd en aangepast kunnen worden aan de eisen die vandaag en in de toekomst worden gesteld. Zowel op het gebied van veiligheid als op het gebied van mens en duurzaamheid.
Voor een evenwichtig gebruik
In haar streven om de kazernes aantrekkelijker te maken, wijst Trine Bindslev Tree op het belang van een holistische benadering van duurzaamheid in een vroeg stadium van het proces.
"Het bijzondere aan de kazernes en het leger is dat het een materieelzware instelling is en dat er veel vernietiging is in verband met de militaire activiteiten. Daarom moeten we extra aandacht besteden aan de gebieden waar duurzaamheid mogelijk is, zodat we een soort balans creëren. Niet alleen op het gebied van milieu, maar ook op het gebied van sociale en economische duurzaamheid.
Zo'n balans kan moeilijk zijn, maar het is wel noodzakelijk om de modernisering tot een succes te maken. Dansk Industri heeft voorgesteld om een deskundigengroep samen te stellen, bestaande uit Defensie, architecten en adviesbureaus, die samen een draaiboek voor de komende kazernebouw gaan opstellen. Rambøll verwelkomt dit idee.
"Bij Rambøll hebben we jarenlange ervaring met grote bouwprojecten die expertise vereisen op het gebied van bouw, nutsvoorzieningen en infrastructuur, en net als bij soortgelijke grote openbare gebouwen hebben we de mogelijkheid om nieuwe normen te bepalen", vertelt Trine Bindslev Tree en gaat verder:
"Dé oplossing bestaat niet en we moeten bij elk project een compromis sluiten als we het hebben over eisen aan de ecologische voetafdruk en het binnenklimaat, maar het is belangrijk dat we dat voor de start van het project bespreken, zodat we verstandige keuzes kunnen maken en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid in gedachten houden."
Recycling en modulair bouwen
Circulaire bouw en het gebruik van biogene bouwmaterialen die afkomstig zijn van biologische organismen zoals hout, hennep en andere planten, kunnen bijdragen aan het creëren van evenwicht op de klimaatbalans. Ook de transformatie van bestaande gebouwen en het hergebruik van bouwmaterialen zijn belangrijk en deze oplossingen staan hoog op de agenda van Rambøll:
"Het lijkt misschien de eenvoudigste oplossing om helemaal opnieuw te beginnen en iets nieuws te bouwen ter vervanging van de slechte gebouwen, maar vooral als we zo veel bouwen, moeten we ons ook richten op de doelstellingen voor 2030 en overwegen: Wat kunnen we gebruiken van de bestaande gebouwen en wat kan de levensduur verlengen, hergebruiken of recyclen?" vraagt Trine Bindslev Tree en vervolgt:
" Het is goed dat we ons richten op bedrijfs- en energieoptimalisatie, maar we moeten ook kijken naar de CO2-installatiefase. We zullen onvermijdelijk CO2 uitstoten, maar hoe doen we dat op de slimste en minst schadelijke manier? Daar moeten we al een antwoord op vinden voordat de projecten van start gaan.
Een manier om de nieuwe kazernes toekomstbestendig te maken zou kunnen zijn om na te denken over flexibiliteit en scheidingsontwerpen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van modulaire constructies, schroeffunderingen, flexibele scheidingswanden en verplaatsbare toiletten. Dit zou Defensie een flexibel kader bieden dat niet aan een specifieke inrichting of locatie is gebonden, maar dat naar behoefte kan worden omgebouwd en verplaatst in het hele land. Dat biedt geheel nieuwe mogelijkheden in vergelijking met de bestaande gebouwen.
"We kunnen niet op alle behoeften van de kazernes anticiperen, maar we kunnen wel helpen bij de voorbereidingen. Er is een enorme schaalvergroting nodig, waarvoor we ons moeten opmaken. Door slimme keuzes te maken, constructies te vereenvoudigen en scheidingsmogelijkheden te ontwerpen, modulair en circulair, kunnen we in de bouw flexibele, robuuste en duurzame manieren ontwikkelen met materialen die voor veel doeleinden kunnen worden gebruikt en waar nodig kunnen worden verplaatst. Het is een geheel nieuwe manier van denken over de kazernebouw en mogelijk is dat dé toekomst", besluit Trine Bindslev Tree.