Experts: Hoe kantoorwerk eruit ziet na COVID-19
De COVID-19 pandemie heeft de manier waarop we op kantoor werken ingrijpend veranderd. Maar welke veranderingen zijn tijdelijk en welke zullen blijven? We hebben drie deskundigen gevraagd die elk verschillende trends belichten.
Lees het interview met Hans Westlund, Eva Bjerrum en Maria Svensson Wiklander.
De coronapandemie heeft ons leven op zijn kop gezet, ook ons werkleven. Terwijl de meeste kenniswerkers vroeger al hun werkdagen op kantoor doorbrachten, is het nu de norm om meerdere WFH-dagen per week te hebben.
Maar welke veranderingen in ons werkende leven zijn tijdelijk - en welke zullen blijvend zijn? We legden deze vraag voor aan drie deskundigen:
- Hans Westlund, hoogleraar stedelijke en regionale studies aan de KTH, de grootste technische universiteit van Zweden
- Eva Bjerrum, organisatie-analist bij het Alexandra Instituut in Denemarken en expert op het gebied van het nieuwe werken
- Maria Svensson Wiklander, medeoprichter van The Remote Lab
Hier zijn hun meningen over hoe kantoorwerk in de toekomst zal veranderen:
Hans Westlund: Werk en vrije tijd ontmoeten elkaar
Het lijdt geen twijfel dat werknemers de smaak van thuiswerken te pakken hebben gekregen, zegt Hans Westlund.
"Tijdens de pandemie hebben we gezien dat mensen naar hun vakantiehuis of park zijn verhuisd om te werken en tegelijkertijd van de buitenlucht te kunnen genieten. Het trekt misschien nieuwe bewoners naar afgelegen gebieden, maar aan de andere kant moeten mensen nog steeds vrij dicht bij de grote steden wonen als ze twee of drie keer per week moeten kunnen pendelen," zegt Hans Westlund. Hij voorspelt dat vooral hoogopgeleide stedelingen zich tot deze levensstijl zullen laten verleiden.
Hans Westlund voorziet ook een toename van gedeelde kantoorruimtes in de randgebieden, die aantrekkelijk zullen zijn voor kenniswerkers die de hoge vastgoedprijzen in de steden de rug willen toekeren om dichter bij de natuur te wonen. Hans Westlund constateert echter ook dat werkgevers niet zo enthousiast zijn over het nieuwe flexibele werken:
"Kleine en middelgrote bedrijven willen vooral terug naar hoe het was vóór de COVID-19 pandemie, terwijl grote bedrijven beter begrijpen dat ze de verandering moeten accepteren en dat toekomstige werknemers meer flexibiliteit zullen verwachten," zegt hij.
Eva Bjerrum: Activiteitgerelateerde kantoorinrichting op de voorgrond
Ook al beginnen kantoormedewerkers een of meerdere keren per week thuis te werken, het fysieke kantoor speelt nog steeds een rol. Dat is de mening van Eva Bjerrum, expert op het gebied van nieuwe werkvormen bij het Deense Alexandra Instituut:
"Zelfs vóór de pandemie waren veel werkplekken al begonnen met de implementatie van op activiteiten gebaseerde kantoorindelingen of open kantoorlandschappen voor meer flexibiliteit. De pandemie heeft die trend alleen maar versneld", zegt ze. Ze moedigt bedrijven aan de pandemie te gebruiken als een kans om op kleine schaal te experimenteren met hun kantoorinrichting - bijvoorbeeld om tegemoet te komen aan de opkomende maar aanzienlijke behoefte aan kleine vergaderruimtes voor online vergaderingen:
"Je kunt bijvoorbeeld meer open ruimtes hebben die qua ontwerp en akoestiek geoptimaliseerd zijn, zodat meer werknemers tegelijkertijd online vergaderingen kunnen houden", aldus Eva Bjerrum, die ook kleine geluidsdichte boxen, lounge-omgevingen of bibliotheken noemt als nieuwe toevoegingen voor de kantooromgevingen van de toekomst.
"Wat echt interessant is, is hoe bedrijven een 'reden om te gaan' zullen creëren voor werknemers. Thuiswerken is een serieuze concurrent voor de klassieke werkplek, en ik heb sommige mensen zelfs horen zeggen dat ze alleen naar het werk gaan voor de goede lunches die worden geserveerd. Dat is geen houdbare situatie, en we dreigen te eindigen met werkplekken die half leeg zijn - en half dood," zegt ze.
Maria Svensson Wiklander: Alles gaat met WFH
Voor Maria Svensson Wiklander, medeoprichtster van het bedrijf The Remote Lab, is het aantal WFH-dagen niet interessant. Maria Svensson Wiklander woont op een boerderij dicht bij de bergen en het platteland in Noord-Zweden, en is door haar werk als digitaal ondernemer gewend om regelmatig op afstand te werken.
In 2020 culmineerde haar werk in de oprichting van Gomorron Östersund, een kantoorgemeenschap voor telewerkers met drie verschillende adressen in Noord-Zweden. Datzelfde jaar kreeg haar bedrijf The Remote Lab, dat kennis over werken op afstand verzamelt en verspreidt, het bijna van de ene op de andere dag veel drukker toen de COVID-19 pandemie toesloeg.
"Sinds het begin van de pandemie hebben we vijf rapporten gepubliceerd omdat we willen inspireren door kennis en onderzoek over werken op afstand aan te bieden. Uit een rapport dat we in oktober 2020 publiceerden, bleek dat slechts 4 procent van de respondenten in het onderzoek weer fulltime op kantoor wilde gaan werken", zegt ze.
Maria Svensson Wiklander constateert dat veel werkplekken een hybride model hebben ingevoerd, waarbij het werkleven van de werknemers is verdeeld tussen naar kantoor gaan en WFH als een manier om tegemoet te komen aan hun verlangen naar meer flexibiliteit. Het gaat echter niet vanzelf, zegt ze:
"Ik denk dat je onderscheid moet maken tussen waar je werkt en wat voor werk je doet. Als je wilt dat werknemers soms op kantoor zijn en soms op afstand werken, dan moet je toch kijken naar de manier waarop de organisatie werkt om te voorkomen dat je een A- en een B-team creëert, wat anders een risico is", zegt ze.
"Je moet een remote-first of digital-first cultuur creëren, en niet te veel vertrouwen op fysieke vergaderingen omdat waarschijnlijk niet iedereen tegelijk op kantoor zal zijn," zegt ze, terwijl ze het feit noemt dat grote internationale bedrijven al wereldwijd op zoek zijn naar nieuw talent:
"De geografische locatie is niet meer zo belangrijk. Bedrijven kunnen zich overal vestigen, wat blijkt uit de manier waarop grote bedrijven werven. Het is voor hen niet relevant waar je je bevindt", zegt ze.