Nieuwe interesse in hout kan innovatie stimuleren
De hernieuwde interesse in hout geeft architecten meer opties voor het creëren van duurzame gebouwen. Flexibiliteit, recyclebaarheid en een kleine ecologische voetafdruk zijn slechts enkele van de aspecten van hout die op een positieve manier bijdragen aan een DGNB-certificering.
Dr. Christine Lemaitre, CEO van DGNB e.V., legt uit hoe de herontdekking van hout als belangrijk bouwmateriaal kan leiden tot innovatie, zowel op het gebied van ontwerp als in een circulaire economie.
De Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB) is principieel neutraal als het gaat om materiaalkeuze. Het hoofddoel van de holistische DGNB-certificering is ervoor te zorgen dat de juiste materialen en methoden worden gebruikt voor een bepaald project, op basis van het gebruik, het type en de locatie van de gebouwen.
Toch beschouwt Christine Lemaitre, CEO van DGNB e.V. de toegenomen interesse in het gebruik van hout als een belangrijk materiaal voor de bouw als een positieve ontwikkeling, omdat het meer opties en afwisseling biedt voor de architecten en ontwikkelaars.
- Hout heeft zeker specifieke voordelen als het gaat om duurzaam bouwen, zoals de CO2-voetafdruk, flexibiliteit en deconstructievermogen. Het is dus positief om te zien dat hout opnieuw een belangrijk materiaal wordt in grotere constructies - niet alleen voor decoratie of interieurinrichting, maar als onderdeel van de structurele systemen, zegt Christine Lemaitre.
Een drijfveer voor innovatie
Christine Lemaitre is ervan overtuigd dat de herontdekking van hout een drijfveer zal zijn voor innovatie in de bouwsector.
- Architecten beginnen met hout te experimenteren als onderdeel van hun ontwerp en integreren houten structurele systemen in het interieur van het gebouw. In plaats van het hout te verbergen achter verf of gipsplaten, blijft het bijvoorbeeld zichtbaar als onderdeel van het ontwerp.
Christine Lemaitre wijst er echter op dat er naast ontwerp en structuur ook behoefte is aan innovatie die zich richt op het einde van de levensduur van het gebouw.
- Wat kunt u doen met de houten elementen als het oorspronkelijke gebruik voorbij is? Die vraag, in een context van een circulaire economie, is momenteel zeer relevant voor vrijwel alle bouwmaterialen, zegt Christine Lemaitre.
Hout telt positief mee voor certificering
Als u een DGNB-certificering voor uw bouwproject wilt verkrijgen, zijn er verschillende redenen om hout als een optie te beschouwen. Als er een aanzienlijke hoeveelheid hout in de constructie wordt gebruikt, geeft de levenscyclusanalyse dit op een positieve manier weer, omdat hout een koolstofarm materiaal is in vergelijking met andere gebruikelijke materialen voor structurele systemen, zoals staal of beton, die meer koolstofintensief zijn.
De flexibiliteit van het gebouw is ook een criterium, net als de afbraak en recyclebaarheid, en op al deze gebieden kan hout een positief effect hebben op de evaluatie. Dit geldt ook voor de verantwoorde inkoopcategorie, als de juiste zorg wordt besteed aan het selecteren van bouwmaterialen.
- Om hout te laten meetellen voor verantwoorde inkoop, moet het FSC- of PEFC-gecertificeerd zijn. De klimaatdoelstellingen zijn belangrijke factoren voor de toename van hout en de FSC- en PEFC-certificeringen zijn essentiële hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat we geen deel van het milieu vernietigen om een ander te verbeteren, zegt Cristine Lemaitre.
Meer DGNB-gecertificeerd hout onderweg
Op dit moment is het eerste DGNB-gecertificeerde gebouw met hout als onderdeel van de hoofdstructuur in aanbouw en Christine Lemaitre verwacht de komende jaren een toename van DGNB-gecertificeerde gebouwen die hout gebruiken.
- We hebben al enkele interessante voorbeelden, zoals de nieuwe Alnatura Campus in Darmstadt, het grootste rammed-earth-gebouw in Europa. De buitenmuren zijn gemaakt van geperste aarde en de dakconstructie van hout. Dit is een zeer goed voorbeeld van het gebruik van verschillende natuurlijke materialen op een zeer duurzame manier om een gebouw van zeer hoge kwaliteit te creëren. We hebben ook een pre-gecertificeerd houten gebouw met 4 of 5 verdiepingen in Heilbronn, als onderdeel van de Duitse National Garden Show 2019. OVG's gebouw Southcross Berlin zal ook een houten constructiesysteem hebben en is al vooraf gecertificeerd voor Platinum . We zien dus steeds meer hout op interessante en verschillende manieren worden gebruikt.
Over Alnatura Arbeitswelt
Project: Alnatura Arbeitswelt in Darmstadt, Duitsland
Architecten: haas cook zemmrich STUDIO2050, Freie Architekten PartG mbH, Stuttgart
Klant: Alnatura Foundation, Bickenbach
Troldtekt producten:
Plafondpanelen: Troldtekt akoestische panelen
Kleur: Grijs 208
Structuur: Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking: 5 mm schuine randen, K5
Montage: Met Troldtekt schroeven
>> Lees meer over het project op de referentiepagina van Troldtekt
Over DGNB:
- De DGNB Duitse Sustainable Building Council werd opgericht in 2007 en heeft ongeveer 1200 leden, waarmee het Europa's grootste netwerk voor duurzaam bouwen is.
- Het doel van DGNB is om duurzaamheid in de bouw- en vastgoedsector te bevorderen en het bewustzijn van het opbouwen van duurzaamheid bij de bredere bevolking te vergroten.
- De DGNB is een onafhankelijke non-profit organisatie. Het certificatiesysteem biedt een planning- en optimalisatietool voor het evalueren van duurzame gebouwen en stedelijke districten. Het is ontwikkeld om organisaties te helpen de tastbare duurzaamheid van bouwprojecten te verbeteren.
- Het DGNB-systeem is gebaseerd op het concept van holistische duurzaamheid, met gelijke nadruk op het milieu, mensen en commerciële levensvatbaarheid.
- De DGNB Academy is een onderwijs- en trainingsplatform dat al meer dan 3500 mensen uit bijna 40 landen officiële kwalificaties voor duurzaam bouwen heeft opgeleverd.
FOTO:
Dr. Christine Lemaitre, CEO van DGNB e.V.