SundaHus: Data is de basis voor materiaalbanken
"Schadelijke chemicaliën in een natuurlijke kringloop brengen is als zand in een uurwerk gieten", zegt Lisa Elfström, CEO van SundaHus. Het is belangrijk dat eigenaren van onroerend goed op de hoogte zijn van de materialen die worden gebruikt, zodat er zoveel mogelijk veilig kan worden gerecycled.
Dat overzicht biedt SundaHus Material Data. Met behulp van de database kunnen de bij een bouwproject betrokken partijen gedocumenteerde keuzes maken voor deugdelijke materialen.
De helft van de gebouwen waarin we gaan wonen, werken of bezoeken in het jaar 2050 moet nog gebouwd worden. Om ervoor te zorgen dat ze worden gebouwd in overeenstemming met de groene transformatie, moet de bouwsector stoppen met het consumeren van grote hoeveelheden natuurlijke grondstoffen en het produceren van bergen afval.
In plaats daarvan moet de industrie meer manieren vinden om gebruikte bouwmaterialen te recirculeren. Het is echter ook absoluut noodzakelijk dat deze materialen in goede staat verkeren en geen schadelijke chemicaliën bevatten.
“Gifstoffen in een natuurlijke kringloop brengen is als zand in een uurwerk gieten. Met andere woorden, niet-giftige materiaalstromen vormen een cruciale bouwsteen van een circulaire economie ”, zegt Lisa Elfström, CEO van SundaHus.
SundaHus werkt sinds 1990 aan het gezonder maken van de bouwomgeving. In Zweden en de EU heeft het bedrijf het voortouw genomen in het debat over het leveren van producten met materiaalpaspoorten - en het veranderen van gebouwen in materiaalbanken.
“We zien gebouwen als materiaalbanken: voorraden van waardevolle, hoogwaardige materialen die gemakkelijk te scheiden en te recyclen zijn. Naar onze mening kan een materiaalpaspoort de hoeveelheid afval verminderen die door de bouwsector wordt gegenereerd en de waarde van gebouwen en hun onderdelen op lange termijn verhogen. We zijn ook van mening dat de informatie in de paspoorten, inclusief de chemische inhoud van de materialen, de basis kan leggen voor de circulaire economie ”, zegt Lisa Elfström.
Alles draait om de vastgoedeigenaar
Hoe kunnen vastgoedeigenaren dit bijhouden wanneer het architecten zijn die het project ontwerpen, aannemers die de bouwfase beheren, onderaannemers die de materialen inkopen en misschien een vastgoedbedrijf dat zorgt voor het beheer van het voltooide gebouw? SundaHus heeft hiervoor de oplossing met haar online systeem SundaHus Material Data.
“SundaHus maakt het voor iedereen die bij het bouwproces betrokken is gemakkelijk om erachter te komen of een product voldoet aan de specifieke milieueisen van het project en om een‘ logboek ’of materiaalbank voor het gebouw te creëren. SundaHus is van mening dat we door het vereenvoudigen van bewuste productkeuzes, waarvoor geen vakkennis of veel tijd nodig is, de drempel verlagen ”, legt Lisa Elfström uit.
“Als we gebouwen in de circulaire economie willen brengen, moeten we ons richten op de behoeften van de vastgoedeigenaren. In de toekomst zijn zij de eindgebruikers van de informatie die nodig is voor het terugwinnen van materialen, ”vervolgt ze.
In de praktijk zal de ontwikkelaar meestal degene zijn die het individuele project creëert met behulp van een SundaHus Material Data-licentie. Architecten, aannemers en andere spelers zullen er toegang toe hebben, bijv. om de selectie van producten en producthoeveelheden op specifieke locaties in een gebouw te verbreden. Met eenvoudige pictogrammen kunt u zien of een geselecteerd product voldoet aan de milieueisen van het project, inclusief of het voldoet aan een geselecteerde duurzaamheidscertificering zoals Miljöbyggnad of BREEAM.
Later, wanneer een gebouw moet worden onderhouden of gesloopt en afgevoerd, heeft de eigenaar nog steeds toegang tot de ingevoerde gegevens - en realiseert hij zich daarmee het idee van materiaalbanken.
Gebaseerd op nauwkeurige productbeoordelingen
De basis voor de database en circulaire principes van SundaHus wordt gevormd door up-to-date gegevens over de individuele bouwmaterialen. De database bevat meer dan 45.000 producten, onderverdeeld in vijf klassen: A, B, C +, C- en D.
SundaHus heeft eigen chemici die de producten indelen volgens precieze criteria. Troldtekt heeft een A-beoordeling, de beste die er is. Het betekent simpelweg dat de akoestische panelen een minimale impact hebben op de menselijke gezondheid en het milieu. De A-rating vereist onder meer een zeer lage uitstoot van vluchtige chemische stoffen en een minimale belasting van natuurlijke hulpbronnen.
“De achterliggende productinformatie is belangrijk voor ons omdat het ons in staat stelt onze afwegingen te maken en de informatie in ons systeem in te voeren. Zweden heeft een lange geschiedenis in het verstrekken van verschillende soorten bouwproductverklaringen die deze informatie bevatten. Het is onze rol om de taken te structureren, over te brengen en te verfijnen, zodat eigenaren van onroerend goed niet-giftige gebouwen kunnen bouwen met waarde op lange termijn ”, zegt Lisa Elfström en voegt eraan toe:
"Met andere woorden, we helpen eigenaren van onroerend goed bij het creëren van materiaalbanken, niet alleen gebouwen."
FOTO:
Lisa Elfström,
CEO, SundaHus
FEITEN: Over SundaHus
- SundaHus i Linköping AB werd in 1990 opgericht als adviesbureau voor de verbetering van de kwaliteit van het binnenmilieu. Tegenwoordig is het bedrijf een toonaangevende speler op het gebied van gezondheids- en milieubeoordelingen van bouwmaterialen.
- Met een online systeem en gekwalificeerd advies is SundaHus een allesomvattende oplossing voor systematische inspanningen om gevaarlijke stoffen uit te faseren gedurende de levenscyclus van een gebouw.
- SundaHus was een van de 15 partners in het door de EU gefinancierde project BAMB (Buildings as Material Banks) en was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van materialenpaspoorten.
Lees hier andere thema-artikelen: