We omarmen duisternis en kalmte
Zwart en andere donkere tinten zijn niet meer weg te denken. Terwijl ze vroeger gereserveerd waren voor kleine woonaccessoires zoals kussens, plaids en potten, winnen donkere vloeren en zwarte plafonds nu aan populariteit.
Het effect is onmiskenbaar. De donkere tinten creëren een speciale sfeer in alle soorten gebouwen, van hotels en restaurants tot privéwoningen.
Slechts enkele jaren terug waren lifestyle tijdschriften en social media in Scandinavië overspoeld met interieurfoto’s van krijtwitte muren en lichte meubels. Sinds toen hebben zwaardere materialen zoals fluweel en messing hun entree gemaakt, terwijl donkere kleuren hun weg naar de architectuur gevonden hebben. Hier is een duidelijke reden voor, legt Deense trend researcher Rikke Skytte uit, een freelance spreker en ruimtelijk ontwerper met haar eigen zaak alsook consultant en spreker bij pej gruppen, een Scandinavisch trendinstituut.
“Tijdens de nasleep van de financiële crisis gingen we voor lichte Scandinavische materialen zoals hout, leer en papier. Nu we de crisis ver achter ons hebben gelaten kijken we naar warmere klimaten voor inspiratie, en gebruiken we binnenshuis steeds meer donkere, gebrande kleuren zoals zwart, donker roodbruin en asgrijs”, legt ze uit.
Klein beginnen
“Klein maar fijn” is al jaren een bekend gezegde wanneer een nieuwe trend opkomt in de Scandinavische architectuur. Zoals verwacht verscheen de “donkere trend” eerst vooral in kleinere interieurdetails zoals kussens, plaids en potten. Doorheen de jaren hebben zwart en andere donkere kleuren voet aan grond gekregen op andere vlakken.
“Vandaag de dag is één van de grootste trends in privéwoningen het hebben van tenminste één muur die gedecoreerd is met een zwarte kleur. We zien tegelijkertijd een groeiende trend in het gebruik van grote, donkere elementen zoals zwarte of donkergrijze keukens en zwart of donkergroene plafonds en vloeren. Dit zorgt voor een speciaal gevoel van hygge en intimiteit,” zegt Rikke Skytte.
Kalm blijven
Het zijn echter niet alleen privéwoningen waar donkere kleuren opduiken. De trend is ook steeds meer terug te zien in bijvoorbeeld hotels en restaurants, om een speciale reden:
“Zwarte en donkere kleuren dragen niet alleen bij aan het creëren van een kalme en rustige sfeer. Als je een ruimte binnenstapt met donkere materialen gaan we automatisch stiller praten, wat goed is, zeker in de restaurantbranche, waar veel restaurants worstelen met een akoestische probleem,” zegt Rikke Skytte, en voegt toe:
“De hotelbranche doet ook mee aan de trend, met als een van de beste voorbeelden het Hotel At Six in Stockholm. Hier is het erg duidelijk hoe de donkere ruimtes en zware materialen zoals marmer en messing een uniek gevoel van intimiteit en nabijheid creëren.”
Meer dan een vluchtige trend
Als we vragen aan trend researcher Rikke Skytte om in een glazen bol te kijken is haar antwoord duidelijk: donkere materialen zijn er voor de lange termijn.
“Wanneer mensen beginnen met investeren in donkere banken, plafonds en keukens, elementen die zelden vervangen worden, dan is dat een duidelijk teken dat de trend zich heeft ontwikkeld”.
“In grote gebouwen zijn er verschillende manieren om donkere kleuren te integreren in de architectuur. Denk hierbij aan de materiaalkeuze, bijvoorbeeld een zwart plafond of een donkere zwevende betonnen structuur op de vloer, aangevuld door stenen materialen en toon-op-toon kleuren. Een andere aanpak is om te spelen met bijvoorbeeld donkere gebogen deuropeningen en pilaren. Hoe dan ook is het belangrijk te onthouden dat donkere materialen het beste werken in grote ruimtes,” zegt Rikke Skytte.
Rikke Skytte,
Trend researcher, freelance spreker en ruimtelijk ontwerper met haar eigen zaak alsook consultant en spreker bij pej gruppen, een Scandinavisch trendinstituut.