Huset Nyvang is verdeeld in drie eenheden - een ‘woonwijk’ met eenheden voor de verpleeghuisbewoners, een dienstgebouw en ten slotte een geïntegreerde kinderdagverblijf. Die laatste biedt plaats aan ongeveer 130 kinderen van 0-5 jaar. Het doel was om de hoogst mogelijke mate van integratie te garanderen en sociale interactie en activiteit tussen generaties mogelijk te maken. Centrale voorzieningen zoals de keuken en een orangerie zijn daarom tussen de twee units geplaatst en staan open voor verkeer in beide richtingen.
“Het zijn meestal de kinderen die de ouderen bezoeken. Binnen kunnen ze elkaar ontmoeten in de oranjerie, waar de kinderen kunnen schilderen of zich bezig kunnen houden met andere activiteiten. Buiten verkennen de kinderen graag de paden tussen de wooneenheden ”, zegt Kristina Møller Hansen.
Op deze ontmoetingsplaatsen kunnen de kinderen creatief en actief zijn, terwijl ouderen kunnen meedoen of observeren. Het gedeeltelijk overdekte plein is hier een goed voorbeeld van, net als het avonturenpad dat de wooneenheden verbindt. Zintuiglijke tuinen en boomgaarden zijn aangelegd, waar beide generaties enorm van genieten.
“Het doel was om een leefomgeving te creëren. Ouderen doen misschien niet actief mee, maar ze vinden het geweldig om alle activiteiten op afstand te kunnen observeren, ”zegt Kristina Møller Hansen.
Een speels ontwerp
Een belangrijk doel was om een speelse en gevarieerde architectonische expressie te creëren. Het gebouw draait in verschillende richtingen, waardoor kleine vakken binnenin ontstaan voor activiteiten zoals een ballenbad en een spiegelkamer. De kleuterschool en kinderkamer zijn verbonden door een doorgang met kamers met verschillende thema's.
“De plafondhoogtes in de ruimtes variëren, afhankelijk van voor hoeveel mensen ze zijn bedoeld. Aan de buitenkant dragen deze architectonische ‘knoppen’ samen met ramen op verschillende hoogtes bij aan de speelse uitstraling, "zegt Kristina Møller Hansen.
Grote raampartijen vervagen de traditionele scheiding tussen binnen en buiten. Net als de vele overdekte terrassen die de groepsruimtes van het kinderdagverblijf verbinden met de buitenspeelplaatsen.
Licht, modern en robuust
In tegenstelling tot het verpleeghuis, dat huiselijkheid en vertrouwheid uitstraalt ten voordele van bewoners met dementie, is er in het kinderdagverblijf aandacht besteed aan het creëren van een lichte en moderne uitstraling. De kleurrijke linoleumvloeren zijn de enige elementen die breken met het stijlvolle ontwerp.
"Er is een oud vooroordeel dat kinderdagverblijven eruit moeten zien als een leuk huis. De kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om hun eigen accenten aan de kamers toe te voegen met tekeningen, schilderijen en andere zelfgemaakte creaties. De muren en plafonds zijn daarom eenvoudig en helder gehouden ”, legt Kristina Møller Hansen uit.
Robuustheid is een belangrijke parameter geweest bij de materiaalkeuze, omdat het centrum bestand moet zijn tegen de dagelijkse activiteiten van de kinderen. Alle materialen zijn duurzaam en dragen ook bij aan een gezond binnenklimaat. Akoestische panelen van Troldtekt zijn daarom geïnstalleerd op de plafonds en op een aantal muren in het kinderdagverblijf.
“Kinderen zijn zowel luidruchtig als zeer actief. Dit vraagt om ruimtes met een goede akoestiek. De lichte akoestische panelen zorgen voor een aantrekkelijke uniformiteit in de hele instelling - vooral in de activiteitenruimtes, waar ze zich helemaal tot de vloer uitstrekken. Ze creëren ook een superieur akoestisch binnenklimaat dat het spelen van de kinderen ondersteunt, ”zegt Kristina Møller Hansen.