Gezonde omgeving in groen dorp
‘Lensmarken’ ligt ten zuiden van Odense, op het Deense eiland Funen, en is de eerste sociale woningbouw op Funen die het DGNB-certificaat heeft behaald. Alle 40 woningen zijn voorzien van Troldtekt akoestische plafonds, wat een positieve bijdrage levert aan de certificering.
In totaal vormen 40 houten huizen “Lensmarken”, oftewel “klein groen dorp” . De woningbouw is DGNB-gecertificeerd in de Goud-categorie, wat betekent dat het voldoet aan een aantal speciale eisen voor economische en milieukwaliteit en sociaal-culturele duurzaamheid. Een vraagpuzzel die de sociale woningbouwvereniging Civica in samenwerking met de projectadviseurs moest samenstellen binnen de grenzen van de krappe budgettaire beperkingen die typerend zijn voor sociale woningbouwprojecten.
“Het was essentieel voor ons om de duurzaamheid van het project te documenteren. We wilden geldige oplossingen die door een derde partij waren bekostigd om te voorkomen dat we bij huizen terecht zouden komen waar de meeste duurzame oplossingen moesten worden afgeschaft om binnen het budget te blijven. Dit hield in dat er onderweg veel actieve keuzes werden gemaakt en dat de geschiktheid van verschillende materialen en oplossingen zorgvuldig werd beoordeeld, ” zegt Bente Karlskov, projectontwikkelingsmanager bij Civica.
Focus op een gemeenschapsgevoel
Lensmarken bestaat uit rijtjeswoningen met een grootte van 71 tot 110 vierkante meter. Een van de belangrijkste visies was om het gemeenschapsgevoel bij de bewoners te versterken door groene zones met kampvuurplaatsen, speeltuinen en fruitbomen te creëren - en door zorgvuldige integratie van de gebouwen met hun omgeving.
"Buiten hebben we er een punt van gemaakt om bouwmaterialen te gebruiken die ervoor zorgen dat de huizen op natuurlijke wijze opgaan in het landschap. De gevels zijn bekleed met weersbestendig hout en de daken zijn bedekt met mos”, legt projectmanager Anders Gottfred Petersen van ERIK Arkitekter uit.
Elke vierkante meter vloeroppervlak is geoptimaliseerd. Alle tweekamerwoningen zijn gelijkvloers. In de twee- en vierkamerwoningen zijn de twee niveaus met elkaar verbonden door een open trap. De eerste verdieping bestaat uit een galerij en twee kamers. De begane grond bestaat uit een entree, een badkamer en een keuken / woonkamer met uitzicht op open velden. De grote, lichte kamer heeft een gewelfd plafond, bekleed met akoestische Troldtekt panelen.
Troldtekt combineert voordelen
Alle materialen die zijn gebruikt bij de bouw van de huizen zijn zorgvuldig geselecteerd vanwege hun lage milieu-impact. Hoogwaardige natuurlijke materialen zijn over het algemeen gebruikt om een laag energieverbruik, een optimaal binnenklimaat en een minimum aan onderhoud te garanderen. Deze parameters zijn allemaal essentieel om punten te verdienen voor DGNB-certificering.
“We hebben Troldtekt om verschillende redenen gekozen. Ten eerste is het een oplossing die gemakkelijk te onderhouden is voor een woningcorporatie, die anders normaal gesproken de plafonds zou moeten schilderen voordat nieuwe huurders intrekken. Ten tweede kunnen we door het gebruik van Troldtekt akoestische houtwolcementplafonds zorgen voor een goede akoestiek, met name in de open keuken / woonkamer met hoog plafond ”, legt projectmanager Steen Wøldike Gade van Hans Jørgensen & Søn uit, die de hoofdaannemer van het project is geweest.
Bente Karlskov van Civica voegt toe:
“In huizen met houten vloeren en gladde wanden is de akoestiek belangrijk. Troldtekt is een houtproduct dat superieure akoestische eigenschappen combineert met recycling. Dit levert punten op voor de DGNB-certificering en was een belangrijke reden om voor Troldtekt plafonds te kiezen. ”
Nieuwe gewoontes inspireren
Lensmarken was klaar voor bewoning in 2018 en de 40 woningen werden al snel verhuurd aan veel verschillende soorten bewoners, van alleenstaande ouderen tot jonge gezinnen.
“We kunnen dus zien dat duurzaamheid een brede demografie aanspreekt. We hebben ook een vragenlijst afgenomen en 65 procent van de respondenten zei dat het belangrijk is voor hen om in een duurzaam huis te wonen. Verder zien we dat veel bewoners zich bewuster zijn geworden van hun eigen gedragspatronen met betrekking tot energieverbruik en afvalsortering. Dit kan een teken zijn dat duurzame huisvesting ook een meer milieubewuste levensstijl inspireert, zegt Bente Karlskov.