Groen is de kleur van hoop
Eén van de allerbeste scholen in Denemarken is gerenoveerd, zodat de gebouwen nu voldoen aan de hoge onderwijsnormen.
Een paar jaar geleden was de Sønder Omme School in Jutland een ietwat stoffige versie van een typische basisschool en lagere middelbare school uit de jaren zestig. Rode bakstenen muren en oneindig lange gangen met een lichte geur van lunchpakketten en leverpaté. In 2008 is het initiatief genomen om de schoolgebouwen te moderniseren. De visie hield rekening met de op handen zijnde schoolhervorming van de Deense regering en minimaliseerde het aantal gangen.
De architectuurwedstrijd die in 2012 werd gehouden, werd gewonnen door Grønne & Jessen uit Varde en het ontwerp kreeg brede steun voor het project. De gemeente Billund trok 40 miljoen DKK uit voor een proces dat renovatie, sloop en nieuwbouw omvatte. Nu is het een heel andere ervaring om de Sønder Omme School binnen te stappen.
De Sønder Omme School, die naast de kerk van de stad ligt, heeft ongeveer 300 leerlingen en is een belangrijk middelpunt in de lokale gemeenschap. In maart 2016 werd de school uitgeroepen tot de op twee na beste school van Denemarken. Slechts een maand later werd de 'nieuwe' school ingehuldigd, die naast uitgebreide renovatiewerkzaamheden ook de toevoeging van een gloednieuwe aula - 'Valhalla' - en een door een architect ontworpen speeltuin omvatte.
Kleuren als architectonisch effect
De gevels van de nieuwbouw zijn bekleed met strekmetaal, wat resulteert in een veel positievere energie rondom het scholencomplex dan voorheen.
Bij het betreden van de school valt de indrukwekkende plafondhoogte goed op. Evenals het indrukwekkende bouwvolume met fraaie doorkijkjes en volop ruimte voor allerlei activiteiten. Wat meteen opvalt zijn de felgroene plafonds en wanden in de grote, centrale aula ‘Valhalla’. Alle elementen spreken de zintuigen sterk aan. De plafonds zijn bekleed met felgekleurde Troldtekt akoestische panelen, die worden geïnstalleerd met schroeven en zonder zichtbare profielen. De groene kleur loopt door op een hoge muur, die het bestaande schoolgebouw verbindt met de nieuwe aanbouw.
De servicemanager van de school, Per V. Nielsen, vat kort de houding van mensen ten opzichte van de nieuwe school samen: “We hebben de lange gangen en veel trappen achterwege gelaten. Alles is nu veel gemakkelijker. Toen de timmerlieden begonnen met het monteren van de Troldtekt panelen, was mijn eerste gedachte: ‘Ze zijn nogal groen!’, om het zacht uit te drukken. Nu ben ik eraan gewend geraakt, en ze verlevendigen het geheel, tussen al het wit en grijs.”
In de klaslokalen en in het kleuter-gedeelte zijn Troldtekt akoestische panelen op een meer traditionele en ingetogen manier gebruikt. Hier wilden de architecten een meer neutraal visueel effect bereiken, maar nog steeds gebaseerd op de gevoelige balans van de verschillende materialen.