Gezinsleven in een duurzame omgeving
Villa Grenaa is de meest duurzame eengezinswoning in haar soort in Denemarken en heeft de papieren om dat te bewijzen. De woning is voornamelijk gemaakt van PEFC-gecertificeerd hout en gecertificeerd volgens de hoogste standaard in DGNB (platinum). Het begon allemaal met een eenvoudige droom om een houten huis te bouwen.
Met dit doel in gedachte kocht de familie Friis Thaagaard een perceel net buiten Grenaa, op Djursland. Gaandeweg werd de droom steeds groter, en het idee van een compleet duurzame woning begon vorm aan te nemen.
“Het leek ons dom om niet duurzaam te bouwen, aangezien het mogelijk is. We zijn omringd door grote wereldwijde uitdagingen die we niet met één huis kunnen oplossen, maar we hebben besloten het voortouw te nemen en een eengezinswoning te bouwen die DGNB-gecertificeerd kan zijn. Hiermee hopen we het voor andere gezinnen gemakkelijker te maken om duurzaam te bouwen, ” legt Dennis Friis Thaagaard uit.
In het najaar van 2020 behaalde Villa Grenaa als eerste eengezinswoning in Denemarken een DGNB-certificering - zelfs met de hoogste standaard, platinum. DGNB is de meest gebruikte certificering voor duurzaam bouwen in Denemarken. De certificering verzekert de duurzaamheid van het huis op sociaal, economisch en milieuniveau - tijdens het bouwproces en in het voltooide gebouw.
Leven tussen gezonde materialen
Villa Grenaa, zoals de familie hun huis heeft genoemd, is een huis op één niveau met met hout beklede buitenmuren en grote panoramische ramen. Het huis is voorzien van zonnecellen op het dak, muren van lemen, ventilatieramen, een warmtepomp, isolatie van houtsnippers en een systeem om douchewater te recyclen in de toiletten en de wasmachine.
Ook in de huisarchitectuur speelt duurzaamheid een belangrijke rol. De dakrand helpt bijvoorbeeld om de warmte in het huis te houden. Alle materialen zijn ook zorgvuldig gekozen op basis van wat ze bevatten, hoe ze worden geproduceerd en hoe ze kunnen worden gerecycled.
“We hebben geprobeerd ervoor te zorgen dat we tussen de best mogelijke materialen leven, omdat we geloven dat dit het beste is voor onze gezondheid. Het resultaat is een huis dat heerlijk is om in te wonen en waar we gerust kunnen ademen. Dit is kwaliteit van leven voor ons, ” zegt Dennis Friis Thaagaard.
Alle plafonds in het huis zijn bekleed met wit geschilderde Troldtekt panelen, terwijl de familie zwarte Troldtekt akoestische panelen voor de dakrand heeft gekozen als een esthetisch tintje.
“Troldtekt biedt ons de beste akoestiek op de markt, en we zijn ook erg positief over de manier waarop Troldtekt wordt geproduceerd. De akoestische panelen zijn uitsluitend gemaakt van natuurlijke materialen en kunnen worden gerecycled. Het is ook een groot pluspunt dat Troldtekt alleen gecertificeerd hout gebruikt, " zegt Dennis Friis Thaagaard.
Hout uit duurzame bossen
Naast de DGNB-certificering is de woning de eerste eengezinswoning ter wereld die een PEFC-certificering heeft ontvangen. Deze certificering wordt gebruikt om te beoordelen of het hout dat in een gebouw wordt gebruikt, afkomstig is van duurzame bosbouw.
In het huis werd hout gebruikt voor vloerplaten, gevelbekleding, isolatie van houtsnippers en akoestische plafonds van Troldtekt.
“Al het hout in ons huis komt voornamelijk uit Noordse bossen - en een klein beetje uit Duitsland. Elke keer dat we bouwmaterialen met hout ontvingen, moesten we alle pakbonnen meermaals controleren. Het is een karwei, maar we zijn er trots op het voortouw te nemen en naar het eerste PEFC-gecertificeerde familiehuis te verhuizen ”, zegt Dennis Friis Thaagaard.