Vestas

Vestas Technology R&D Centre in West-Jutland is het eerste platina gecertificeerde LEED gebouw in Denemarken. Het gebouw is ontworpen door Aarhus Arkitekterne, die een duurzame faciliteit hebben gecreëerd om ideeën voor de windturbines van morgen aan te moedigen.

Troldtekt, Vestas
Photo: aarhus arkitekterne a/s

Grenzend aan bestaande productiehal 9 in het grote Vestas complex in Lem, is het R&D centrum van Vestas Technology ontstaan als een architectonisch symbool van de al lang bestaande groene agenda van het bedrijf.

"Extern heeft het gebouw alle kenmerken van een traditioneel industrieel grijs betoncomplex", zegt Michael Green van Aarhus Arkitekterne, die de projectarchitect was voor het gebouw dat in 2010 werd voltooid. "Het uiterlijk kan bedrieglijk zijn omdat binnen voor een radicaal innovatieve aanpak is gekozen. Hier ontwikkelen ingenieurs en andere energie-experts de windturbines van de toekomst - in een zeer duurzame omgeving. ”

Gedocumenteerde duurzaamheid

Vestas Technology R&D Centre is het eerste LEED gebouw in Denemarken dat een certificering behaalt in de platinacategorie onder het Amerikaanse duurzaamheidsschema LEED, één van 's werelds drie toonaangevende vrijwillige certificatieschema's. Het LEED schema kent onder meer punten toe aan gebouwen op basis van hun verbruik van hulpbronnen en hoe de arbeidsomstandigheden van werknemers in het project zijn geïntegreerd. De LEED-certificeringscategorieën omvatten ook goud, zilver en brons.

"Naast het positioneren van kamers en ramen zodat ze volledig gebruik maken van de energie van passieve zonneverwarming, hebben we ook getracht een gastvrije werkomgeving en binnenklimaat te creëren - zoals 'stille kamers', informele vergaderruimtes en touch-down werkstations," zegt Michael Green.

Gedurende het hele proces werkte hij nauw samen met ingenieurs van Ramboll, een van de weinige LEED beoordelaars in Denemarken. Het was Ramboll die verantwoordelijk was voor het uitvoeren van tal van tests en metingen vóór, tijdens en na de bouwfase.

Levendige architectuur

Het Vestas gebouw bestaat uit twee afzonderlijke gebieden. Het ene bestaat uit kantoren en vergaderzalen, het andere heeft een openbare receptie en wachtruimte, een cafetaria, een binnenplaats en een patio. Er werden naadloze overgangen gecreëerd tussen de afzonderlijke secties om een optimale omgeving voor projectwerk en kennisuitwisseling te bieden. Hoe verder weg de werknemers gaan van de openbare zone, hoe meer tijd ze hebben voor contemplatie en onderzoek.

Voor alle plafonds - met uitzondering van de keuken en kleedkamers - werden Troldtekt akoestische panelen met een ultrafijne structuur gekozen. Deze zijn geïntegreerd met Troldtekt verlichting.

"Troldtekt is uitstekend voor het regelen van de akoestiek, terwijl de panelen ook structuur en warmte toevoegen aan de kamers, in tegenstelling tot de strakke en conservatieve gevel van het gebouw. Het feit dat de panelen van natuurlijke materialen zijn gemaakt, past ook perfect bij het duurzaamheidsthema van het gebouw, "zegt Michael Green.

Een uitdagende manier van werken

De architecten van Aarhus Arkitekterne werken al vele jaren met duurzaam bouwen. Ze zien de drie certificatieschema's – het Amerikaanse LEED, het Britse BREEAM en het Duitse DGNB - als een goede manier voor ontwikkelaars om duidelijke documentatie te verstrekken over de sociale, economische en milieufactoren in de bouw.

Michael Green merkt op: “Bij het werken met LEED, zoals in dit project, moet alles worden gemeten en gewogen. Dit is een uitdagend en zwaar proces waarbij we constant moeten verwijzen naar lange checklists voor de individuele oplossingen. ”Hij benadrukt dat ze vaak heel creatief moeten omgaan met deze taken, die veel uitdagingen met zich meebrengen met betrekking tot materialen en het verbruik van hulpbronnen. Pas toen het gebouw in 2010 werd voltooid, kon Ramboll alle documentatie naar de U.S. Green Building Council sturen, de hoogste autoriteit van het plan. Het gebouw werd vervolgens LEED-gecertificeerd in de hoogste platinacategorie.