Framehouse

Uitstekend flexibel kantoorgebouw van twee verdiepingen met zichtbare houten structuur

Photo: Thomas Mølvig, architect MAA

De locatie is vrij bescheiden - een bedrijventerrein net ten zuiden van de luchthaven van Kopenhagen, en 12 km van het stadscentrum.  Hier staat een groep grote, heringerichte hangars, en nu met een nieuwe en meesterlijke toevoeging: een visionair project - genaamd 'Framehouse' - dat op de shortlist stond van de Deense prijs voor kantoorgebouw van het jaar 2020.

Framehouse is een nieuw gebouwd kantoorgebouw met drie parallelle secties dat perfect aansluit bij de omgeving. Aan de buitenkant is het een relatief anoniem project met ruwe aluminium gevels, rijen ramen over de hele lengte en glas met houten glaslatten in de gevels. Het hele gebouw is prachtig geproportioneerd en met scherpe precisie uitgevoerd zodat het kwaliteit uitstraalt. Het biedt plaats aan 120 werknemers/gebruikers.

Houten interieur

Het centrale gedeelte is het hart van Framehouse. Het ligt iets terug ten opzichte van de aangrenzende delen en vormt een natuurlijke entree. Hier bevinden zich de receptie, de vergaderzalen en de kantine. Als je de foyer binnenstapt, merk je meteen het hoge ambitieniveau achter de realisatie van het gebouw.

Hout is het allesoverheersende materiaal en de onconventionele kantooromgeving wordt gekenmerkt door een ongewoon hoge architectuurstandaard. Het is alsof je direct in een bos stapt met hoge boomstammen die baden in het licht. In elke richting vallen prachtige nieuwe hoeken en slimme details op. Er is een zeer goed contact tussen de twee niveaus, en de sfeer is huiselijk - doet denken aan een exclusief skichalet.

De basisconstructie bestaat uit glulam balken en kolommen. Al het andere is skeletbouw op zowel de gevel als de dakcassettes. Het plafond is van multiplex op houten spanten. Zowel de plafonds als de muren zijn afgewerkt met zwarte Troldtekt akoestische panelen met houten strips, wat zorgt voor een superieure akoestiek in de open kantooromgeving. Een discrete, maar zeer effectieve klant maatwerk oplossing.

Framehouse werd ontworpen door Schmidt Hammer Lassen Architects, waarbij de eigenaar John Foldbjerg Lassen optrad als projectarchitect en conceptontwikkelaar. Samen met de CEO van Framehouse ApS, Martin Kvist-Madsen, heeft hij de visie van een duurzame business community ontwikkeld. Framehouse werd zodoende ontworpen met een DNGB Gold certificering in het achterhoofd.

John Foldbjerg Lassen beschrijft de architectuur als volgt:

"Ik denk dat we erin geslaagd zijn om een gebouw te ontwerpen waarin het vakmanschap opvalt en je de structurele eigenschappen van het hout voelt. We hebben gekozen voor een zeer open sfeer in de ruimtes, waardoor ruimte ontstaat voor een lichte en levendige werkomgeving. De vergaderzalen, kantine en gemeenschappelijke ruimtes bevinden zich in het centrale gedeelte, terwijl de kantoren zich op elke verdieping langs de gevels bevinden. Dit stimuleert huurders om elkaar in het midden te ontmoeten, terwijl ze zich in hun kantoor kunnen terugtrekken en zich naar wens in hun werk kunnen verdiepen."

Framehouse is CO2-neutraal, grotendeels energie-zelfvoorzienend en gecertificeerd volgens het DNGB Gold label. Het gebouw is genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de Danish Wood Award 2021 en Arne of the Year Award 2019.

"De eenvoudige structurele volumes van Framehouse verhouden zich tot de lokale context, terwijl het een zeer ongewoon en bijzonder gebouw is in Denemarken vanwege de zichtbare houten structuur, die zowel duurzaam als innovatief is."

Citaat uit de nominatie van de Deense Vereniging van Architecten voor de Arne of the Year Award 2019.