Een levend laboratorium voor duurzaamheid
Een traditioneel betonnen gebouw in Berlijn is getransformeerd tot 's werelds eerste Cradle to Cradle-kenniscentrum. C2C LAB is gerenoveerd met gezonde circulaire materialen. Deze omvatten verschillende Troldtekt varianten op plafonds en wanden.
C2C LAB is gevestigd in een gebouw uit 1986 in de wijk Prenzlauer Berg in Berlijn. Het laboratorium stelt architecten in staat om Cradle to Cradle gecertificeerde bouwmaterialen te ervaren en ermee te experimenteren. Dit komt niet alleen door de vele trainingen, rondleidingen, expertfora, seminars en workshops die op de locatie worden gehouden. Het gebouw zelf dient als model voor het integreren van gezonde, duurzame materialen in oudere gebouwen.
Het gebouw was oorspronkelijk gebouwd als een ‘Plattenbau’, gemaakt van grote, geprefabriceerde elementen van gewapend beton - een bouwstijl die kenmerkend was voor het DDR-tijdperk. Het interieur heeft nu groene muren die de lucht zuiveren, tapijten die deeltjes binden en kantoormeubilair dat niet alleen gezond is voor mensen, maar ook voor het milieu.
Verschillende Troldtekt akoestische oplossingen zijn geïnstalleerd op de plafonds en wanden, die op zilverniveau Cradle to Cradle-gecertificeerd zijn. Conferentie- en seminarieruimtes hebben Troldtekt plafonds in de kleur naturel crème, terwijl de muren van andere vergaderzalen en kantoren zijn bekleed met Troldtekt panelen in de kleur naturel grijs - en een interessant mozaïek van natuurlijk hout en wit en grijs geschilderde akoestische panelen.
De begane grond van het gebouw werd getransformeerd als onderdeel van de uitgebreide renovatie. De oude muren werden gesloopt en glazen wanden werden gebruikt om acht kamers te creëren die lichter en meer open zijn. Oude beschadigde vloeren werden verwijderd en vervangen door tapijten en harde vloeren. Om natuurlijk licht in het gebouw te krijgen, zijn de raamdelen vergroot en vervangen door raamsystemen.
Behoefte aan duurzame innovatie
Het was een duidelijk doel dat C2C LAB het voortouw zou moeten nemen bij het gebruik van gezonde bouwmaterialen. Alle materialen die worden gebruikt in het 400 vierkante meter grote C2C LAB voldoen daarom aan de Cradle to Cradle-criteria voor gezonde producten die kunnen terugkeren naar de natuur of kunnen worden gerecycled in nieuwe producten. De bouwmethoden die tijdens de renovatie zijn gebruikt, voldoen ook aan de duurzaamheidscriteria van Cradle to Cradle. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen materialen aan elkaar zijn gelijmd met lijm of schuim.
-Met het C2C LAB zijn we er trots op 's werelds eerste renovatie van een bestaand gebouw volgens de Cradle to Cradle-criteria te leveren en zo te laten zien hoe ‘Cradle to Cradle’ in de praktijk werkt. We creëren een uniek project dat hopelijk zal dienen als een voorbeeld om te volgen, zegt Tim Janßen, uitvoerend directeur en bestuurslid van Cradle to Cradle e.V., die achter het project zit.