Van drijvend dok tot design

Aan de Balticagade in de haven van Aarhus liggen tegenwoordig grote en kleine designbedrijven, maar van een afstand lijken de grote gebouwen nog steeds op industriële eenheden die langs de kades staan opgesteld.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Toen Aarhus Flydedok de pier Mellemarmen midden in de haven van Aarhus verliet, ging het vastgoedbedrijf Olav de Linde A/S aan de slag om het potentieel in de oude scheepswerfgebouwen te realiseren. Het gebied is langzaam en succesvol ontwikkeld met behoud van zijn geest en charme. Vandaag de dag is een adres aan de Balticagade populair bij zowel gevestigde bedrijven als starters die houden van de karakteristieke panden met hun zichtbaar versleten metselwerk, overbodige bovenloopkraan en ongewone plafondhoogtes.

Olav de Linde geeft er de voorkeur aan gebouwen zoveel mogelijk te behouden en daarbij gerecyclede materialen te gebruiken. Zo werkt het bedrijf aan zowel duurzaamheid als behoud.

Minimum

Ook voor kledingmerk Minimum is duurzaamheid belangrijk. De kantoren van Minimum in een van de voormalige scheepswerfgebouwen zijn een goed voorbeeld van hoe bestaande gebouwen die tot kantoor worden getransformeerd een bijzondere uitstraling hebben. Dubbele daklichten en dubbelhoge ruimtes zorgen voor een unieke sfeer. Minimum en twee kleinere bedrijven bezetten twee parallelle hallen, die met elkaar verbonden zijn. De kantine bevindt zich op een tussenverdieping, van waaruit men over de hele ruimte kan kijken.

Om zo'n ruwe en grote ruimte te laten functioneren als kantoor, was het noodzakelijk om de akoestiek aan te pakken als onderdeel van het transformatieproces. Hier werden witte Troldtekt akoestische panelen geïnstalleerd op grote delen van het plafond. Het is duidelijk dat de Troldtekt panelen toegevoegde elementen zijn.

Swift Creatives

Het ontwerpbedrijf Swift Creatives bezet een naburig gebouw aan de Balticagade dat ook is getransformeerd. "We werken met geluid," zeggen ze - het bedrijf ontwerpt bijvoorbeeld draadloze luidsprekers en koptelefoons.

Ook hier zijn Troldtekt akoestische panelen geïnstalleerd op de plafonds om een goede akoestiek te garanderen. De Troldtekt panelen zijn direct op de ruwe betonnen oppervlakken gemonteerd, en zijn in dezelfde kleur gekozen. Hoewel de plafonds betongrijs zijn, voelt de ruimte licht en levendig aan. Daglicht stroomt naar binnen door de grote ramen, evenals gereflecteerd licht van het water en de baai van Aarhus.

Aan de ene kant bevinden zich twee vergaderzalen met glazen wanden, terwijl de rest van de ruimte is ingericht als kantoorwerkplekken, een eetruimte en een showroom. Het is in voormalige industriële gebouwen als deze dat dergelijke moderne interieurs het beste werken.