Het Museum van de Toekomst
Muurverf die bacteriën doodt, tapijten die vervuilende stoffen aantrekken, eetbare stoelhoezen en een verwarmingssysteem aangedreven door algenolie: het zijn slechts enkele van de innovatieve ideeën die wetenschappers, studenten, politici en alle andere geïnteresseerden kunnen uitwisselen in het Museum van de Toekomst in Lüneburg.
Het open huis is een ontmoetingsplaats voor het verkennen en gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe technologieën voor een duurzame toekomst in een ‘niet-elitaire’ omgeving.
Het idee voor dit project kwam van de chemicus en procesingenieur Prof. Dr. Michael Braungart. Samen met zijn collega's kocht hij een monumentaal pand in het centrum van Lüneburg en liet het verbouwen tot een uniek seminarcentrum volgens het door Braungart mede opgerichte 'cradle-to-cradle'-ontwerpconcept.
Gesponsord door het Hamburg Environmental Institute, laat het museum op een ruimte van 376 vierkante meter zien dat alles kan worden hergebruikt - net als in de kringloop van de natuur, waar geen afval is.
In het imposante bakstenen gebouw, dat ook een prachtige binnenplaats herbergt die als tuin wordt gebruikt, kunnen bezoekers communiceren in lichte, open ruimtes. Een blikvanger is onder andere de vrijstaande kachel in het midden van de hoofdruimte, die met hout wordt verwarmd. Grootschalige, kleurrijke tapijtpatronen zorgen voor accenten.
Veel natuurlijk licht stroomt door de indrukwekkende boogvormige ramen het museum binnen. Ook de plafondverlichting is een lust voor het oog: de lampen zijn omgeven door zogenaamde 'baffles' van Troldtekt.
De lichtbruine akoestische panelen in verschillende maten, afzonderlijk opgehangen aan het plafond, zijn zowel vakkundige designelementen als een optimale akoestische oplossing in het gebouw. Doordat ze gemaakt zijn van 100% duurzame materialen, zoals hout en cement, passen ze ook perfect in het museumconcept.