Renovatie en transformatie kunnen leiden tot een lagere klimaatvoetafdruk in de bouw

Een aanzienlijk deel van de wereldwijde CO2-uitstoot komt van de productie van bouwmaterialen. Daarom ligt er een groot potentieel in het verlengen van de levensduur van materialen in plaats van ze te vervangen door nieuwe. In een nieuw online thema richt Troldtekt zich op succesvolle transformaties en renovaties van bestaande gebouwen.   

02.07.2024
Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in kantoorgebouwen

Iedere keer dat we op aarde tien ton CO2 in de atmosfeer uitstoten, komt meer dan één ton uit de productie en verwerking van bouwmaterialen. Een van de sleutels om milieuvriendelijk te bouwen is daarom het verlengen van de levensduur van materialen, bijvoorbeeld door oude gebouwen te renoveren of te transformeren tot een volledig nieuw doel.

Het Deense Instituut voor Bouw, Stad en Milieu (BUILD) van de universiteit van Aalborg heeft in 2020 de klimaateffecten van materialen voor 60 nieuw gebouwde panden onderzocht. De mediaanwaarde van de gebouwen bedroeg 7,1 kg CO2 e/m2/jaar. Ter vergelijking: in 2022 onderging de Green Transition Council acht transformaties. Hier bedroeg de mediaanwaarde voor de klimaatimpact van materialen bijna 3 kg CO2 e/m2/jaar.

De klimaatvoordelen van het renoveren en behouden van materialen zijn dus potentieel groot. Bovendien kan het transformeren van bijvoorbeeld oude industriële gebouwen tot een nieuwe bestemming het design ten goede komen.

Waarden en cultureel erfgoed behouden
In een nieuw online thema legt Troldtekt A/S, de Deense producent van Troldtekt akoestische panelen, de nadruk op renovatie en transformatie van gebouwen. De interviewartikelen in het thema belichten een aantal succesvolle renovaties en transformaties. In een van de artikelen staat een interview met Olav de Linde, oprichter en voorzitter van de raad van bestuur van de vastgoedmaatschappij Olav de Linde. Zowel het bedrijf als de oprichter hebben verschillende prijzen ontvangen voor hun systematische focus op het hergebruiken van bouwmaterialen en het werken aan bouwtransformaties.

"Ik zeg altijd dat ik met het gebouw praat: Welke waarden zijn er? Welk cultureel erfgoed moet behouden blijven? En waar willen we het gebouw later voor kunnen gebruiken? Meestal zijn gebouwen gemaakt voor één doel en worden ze getransformeerd tot een ander doel en dat vereist nieuwe denkwijzen," zegt Olav de Linde, en voegt eraan toe:

"Voor ons is het belangrijk om de oorspronkelijke uitstraling, vorm en geschiedenis van het gebouw te behouden. Dus na de transformatie is het nog steeds duidelijk dat het gebouw een andere oorsprong heeft.

Hergebruik in lopende projecten
De thema-artikelen gaan over andere actuele projecten, waaronder:

  • Het gerenoveerde hoofdkantoor van sloopbedrijf Tschernings. Het kantoorgebouw is opgetrokken uit gerecyclede materialen, waaronder een Troldtekt plafond dat is behouden uit het voormalige industriële gebouw. Bovendien zijn de grote vergaderzalen in het gebouw gebouwd met materialen uit Tschernings eigen sloopwerken, zoals hout, planken en baksteen, maar ook met afgedankte akoestische panelen van Troldtekt.
  • Woon- en bouwgemeenschap Sjællandsk Muld, waar bewoners met een speciaal concept gerecyclede materialen kunnen gebruiken. De 35 huishoudens mogen meebeslissen welke materialen ze in hun toekomstige woning willen gebruiken. Dat kunnen bijvoorbeeld vloerplanken van versnipperd materiaal zijn, keukenelementen van gerecycled of versnipperd materiaal en gerecyclede Troldtekt akoestische panelen.
  • Boerderij Stenberg bij Hudiksvall in het oosten van Zweden. De boerderij uit de 17e eeuw is omgebouwd tot acht appartementen, gebouwd volgens de passiefhuisstandaard, waarbij op indrukwekkende wijze is nagedacht over energiezuinige oplossingen. In zes van de acht appartementen is gekozen voor akoestische panelen van Troldtekt. Goede geluidsabsorptie is belangrijk omdat de plafonds tot 6,5 meter hoog zijn en de vloeren van beton en eikenhout.


Troldtekt plafonds gaan lang mee
Dankzij een levensduur van minstens 50-80 jaar en een hoge slijtvastheid en vochtbestendigheid, kunnen akoestische panelen van Troldtekt opnieuw gebruikt worden wanneer oude gebouwen een nieuwe bestemming krijgen. De panelen bestaan uit Deens hout en cement. Die combinatie maakt ze robuust en duurzaam. Tegelijkertijd kan een aannemer de Troldtekt-panelen keer op keer verven zonder dat dit ten koste gaat van de akoestische eigenschappen.

Dit is bijvoorbeeld gebeurd tijdens de renovatie van de luchthaven van Aarhus en het restaurant Lula in de haven van Aarhus. Hier hebben de Troldtekt-plafonds van de oorspronkelijke zeilsportclub drie 'generaties' restaurants overleefd en onlangs een nieuw leven gekregen met zwarte verf.

Troldtekt heeft grote ambities op het gebied van circulaire economie en werkt met retourmodellen die de akoestische panelen een of meer extra levenscycli kunnen geven. In het nieuwe online thema gaat een van de artikelen over de eerste recyclingsregelingen voor houtbetonresten afkomstig uit de eigen productie van Troldtekt en van bouwplaatsen. Ook gaat het over de ambities voor het upcyclen van afgedankte panelen uit oude gebouwen.

 

Lees hier het volledige thema over renovatie en transformatie